Fram med fingrarna!

November 20th, 2007

Från och med i tisdags måste alla utlänningar som reser in i Japan lämna fingeravtryck från båda sina pekfingrar, samt få ansiktet fotograferat. Japan går alltså i USAs fotspår när de inför detta led i en ny anti-terror policy.

- I en tid då terrorismen uppträder över hela världen vill vi att utlänningar som kommer till Japan samarbetar och förstår att det är bättre även för dem om Japan är säkert, säger Hisashi Toshioka, chef för migrationsmyndigheten vid flygplatsen Narita utanför Tokyo.

Saxat från Sydsvenska Dagbladet.

Shinzo Abe avgår

September 12th, 2007

Det var bara ett år sedan han tog över efter Junichiro Koizumi, men i morse (svensk tid) meddelade Japans premiärminister Shinzo Abe sin avgång. Vem som blir Abes efterträdare är ännu inte klart.

En natt med anime

September 7th, 2007

På grund av en riktigt jobbig influensaliknande förkylning har det varit tunt med uppdateringar här de senaste dagarna. Redaktionen hoppas vara tillbaka i pigg och kry form inom kort! Jag passar på att påminna om nattens animesändning i SVT2. Programmet ser ut så här:

 • Spirited Away (kl. 22.30)
 • Anime Uncovered (kl. 00.40)
 • Perfect Blue (kl. 01.10)
 • Anime Runner Kuromi
  (kl. 02.40)
 • Voices of a Distant Star
  (kl. 03.25)
 • Kakurenbo (kl. 03.50)
 • Grrl Power (kl. 04.15)
 • Stormy Night (kl. 04.45)

Sugen på armbrytning?

August 22nd, 2007

Om du inte vill bryta armen på riktigt kan det vara en god idé att undvika arkadmaskinen Udedamashii (”Arm Spirit”). Tre personer rapporteras ha skadat sig så allvarligt att distributören Atlus drar tillbaka de 150 maskiner som finns ute i spelhallar i Japan. Atlus talesman Ayano Sakiyama bemöter kritiken med följande uttalande:

The machine isn’t that strong, much less so than a muscular man. Even women should be able to beat it.

Källa: BBC News, Aftonbladet

När man talar om trollen - anime i SVT

August 21st, 2007

Saxat från Dagens Nyheter:

Svenska fans av anime, japansk tecknad film, har en natt med lite sömn framför sig. Från sena fredagskvällen den 7 september visar Sveriges Television film fram till halv sju på lördagsmorgonen. Nattens visningar inleds med den hyllade filmen “Spirited away”. Den följs av i Sverige mindre kända filmer som Satoshi Kons debutthriller “Perfect blue”, komedin “Animation runner Kuromi” och sciencefictionfilmen “Voices of a distant star”.

J-Horror med Sadako

August 16th, 2007

Japansk skräckfilm har onekligen präglat övriga världen de senaste åren. Ringu från 1998, regisserad av Hideo Nakata, var inte den första skräckisen från Japan, men antagligen den som haft störst genomslagskraft inte minst med tanke på de amerikanska remakes som följt (The Ring, The Ring 2). Ringu fick en rad uppföljare och den japanska typen av smygande skräck ofta med psykologiska teman har vi sett senare i många andra filmer, såsom Dark Water, One Missed Call, Ju-On, Premonition, Reincarnation, koreanska A Tale of two Sisters med flera.

Det är lätt att avfärda den japanska skräcken som “spökfilmer-med-vitklädda-kvinnor-med-långt-svart-hår-som-täcker-ansiktet”, men faktum är att detta är den traditionella bilden av spöken (yuurei) i Japan, precis på samma sätt som vi har förutbestämda bilder av hur varulvar, vampyrer, troll och andra sagoväsen ska se ut.

Här följer det klassiska klippet från den första Ringu-filmen, när Sadako kommer ut ur TV:n. Har du inte sett filmen än så bör du inte titta på detta klippet, då det förstör upplevelsen.

Japan på höjden

August 15th, 2007

Ghost in the Shell 2: Innocence296 meter, 70 våningar. Så högt är Yokohama Landmark Tower, Japans högsta byggnad. Nåja, Tokyo Tower är faktiskt högre med sina 333 meter, men det räknas inte då det är en radio/TV-mast och inte någon egentlig byggnad.

Yokohama Landmark Tower ligger i just Yokohama, strax söder om Tokyo. Byggnaden stod klar år 1993 och har världens näst snabbaste hissar med hastigheter upp till 45 km/h! Att ta hissen upp till våning 60 tar en minut, alltså 1 sekund per våning. Frågan är hur lång tid det tar att återhämta sig efter den färden?

De dödas festival

August 14th, 2007

Just nu infaller högtiden Obon i Japan. Obon pågår i tre dagar och kan sägas vara en motsvarighet till vår allhelgonahelg. Det sägs att bortgågna släktingars och förfäders andar återvänder till familjehemmet. Det firar man genom att samla familjen, städa huset, laga god mat och hedra de bortgågna genom att ställa den framför det buddistaltare - butsudan - man av tradition har i japanska hus.

Många läser manga

August 13th, 2007

Det tog sin lilla tid, men de japanska serierna har kommit till Sverige för att stanna. I mitten och slutet av 90-talet talades det om den heta och supertrendiga tecknade litteraturen från Japan, men det gick trögt till en början och inte förrän Bonnier Carlsen började ge ut Akira Toriyamas klassiker Dragon Ball på svenska år 2000 tog intresset fart på riktigt.

Ghost in the Shell 2: Innocence“Manga stort i Sverige och fortsätter att växa” skriver Dagens Nyheter den 8:e augusti 2007. Vi kan bara luta oss tillbaka, nicka och hålla med. Men vi undrar var animen tog vägen? Kommer vi få se stora verk som Ghost in the Shell, Akira eller Princess Mononoke på SVT inom en snar framtid? Den som lever får se.

Bloggen om Japan - på svenska!

August 12th, 2007

Visste du att Japan är något mindre än vårt grannland Norge till ytan, men att där i runda slängar bor 122 miljoner fler människor? Nu vet du!

Välkommen till Japanskt (punkt nu)! Bloggen som är dedikerad till landet Japan. Dessutom helt och hållet skriven på svenska! Då vi länge tyckt att de flesta svenska sajter om Japan antingen är rena anime- & mangasajter eller reseberättelser, så väcktes idén om en blogg som tar upp mycket mer än så. Japanskt.nu har som mål att sprida information kring nya och gamla trender, mode, film, spel, musik, mat, aktuella händelser, politik och japansk kultur i allmänhet. Vi räknar med att ämnena aldrig kommer ta slut och när det gäller Japan så finns det alltid något intressant att ta upp.

Bloggen är fortfarande i sitt babystadie och kommer med största sannolikhet förändras, utvecklas och förbättras efter hand som tiden går. Vi ser fram emot just dina kommentarer och synpunkter - tveka inte att skriva till oss och tipsa om det är något speciellt du skulle vilja läsa om!

Väl mött!